Over poep en pies


Zindelijk wordenOnze grote vent is zindelijk! Maandenlang, nee volgens mij zelfs al meer dan een jaar, proberen we Kyan op het potje te krijgen. Maar het ene potje zat niet lekker, het andere was te klein, weer het andere was een “meisjespotje” en eigenlijk vond hij een luier gewoon wel prima.

Af en toe, als hij er zin in had, wilde hij wel eens op het potje of de wc, als spelletje. Met zijn nichtje Yara bijvoorbeeld bij opa en oma (foto). Meer kregen we echt niet voor elkaar. Zelfs niet als we hem nieuwe dozen Duplo, Little People, ballen en auto’s beloofden.

-“Poepies en plassies horen toch op de wc, lieverd?”
-“Nee, in mijn luier! Dan moet jij mij ‘schonen!”

Mijn peuterplasboekjeEen veel gehoorde conversatie in huize Van Beek. Maar ineens, eigenlijk sinds we met Roan terug zijn uit het ziekenhuis (3 juni jl.), heeft hij het licht gezien. Vlak voordat we thuiskwamen zag ik bij de Prénatal het “Peuterplasboekje” liggen. Hoewel ik er niet echt veel vertrouwen in had, grijp je alles aan als je 3 jaar oude peuter nog geen sporen van zindelijkheid vertoont en dus nam ik vol goede moed dit boekje mee.

Stickers plakken zou hij. Voor elk plasje op de wc of het potje 1 en voor een poepie zelfs 2. En had hij een combinatie van die twee dan zouden dat automatisch 3 stickers worden. Je moet het toch een beetje aankleden voor zo’n ventje. Op elke pagina gingen 20 stickers en als hij een pagina vol had, zou hij een cadeautje krijgen. Maar daar was het hem niet eens om te doen. Stickers plakken, dat was het helemáál!

Binnen een dag of 2 had hij het plassen op de wc onder de knie. Wel moesten wij het toiletbezoek nog initiëren en had hij soms een “onnelukje” als hij “pronneluk” “door zijn onneboek” had geplast. Maar we lieten hem bloot of met alleen een onderbroekje aan rondlopen en het ging steeds beter. Na een week volgden ook de poepies op de wc (hallelujah!) en ben ik inmiddels een fan van de “goene kikkerseep” en doorspoelbare (!) vochtige toiletdoekjes van Kandoo. Kyan trouwens ook want hij vraagt na elk toiletbezoek of hij zijn handjes mág wassen 🙂

Zelfs op het kinderdagverblijf gaat het goed. Nou ja, bijna altijd dan. Die ene keer dat ik twee plastic zakken met chemisch afval mee kreeg tel ik maar niet mee. Het is een wonder dat ik die kleren nog heb kunnen redden (yikes!). Als hij slaapt heeft hij nog wel een luier om maar dat is puur uit voorzorg (het is natuurlijk ineens heel snel gegaan!) want hij is al zeker 2 weken ‘s middags en ‘s nachts droog en als hij wakker wordt klinkt er meteen een “Mama, plas doen!” door de babyfoon. Om het plakken van een sticker vraagt hij niet meer (gelukkig maar want het boekje is vol) en als cadeaus heeft hij een speeltentje voor binnen/buiten, een opblaaszwembadje en badspeelgoed gekregen waar hij hartstikke blij mee is.

Onze kleine jongen wordt groot. Maar wat zijn we trots!

17 Replies to “Over poep en pies”

 1. Ik zit midden in het ‘proces’. Gisteren gilde Kate in de rij voor de kassa ‘mama, ik plas op mijn slippers….’ hahaha. Jullie zijn alweer een stukje verder, super goed van Kyan!!!

 2. Heerlijk he dat zindelijk zijn. Marieke nu ook sinds een week dag en nacht.
  Ze kan het nu inmiddels een hele morgen op houden op de psz, want daar wilt ze niet plassen en ook met boodschappen doen gaat het goed.

  Inderdaad kan je zooooooooo trots zijn op je kind.

  Goed gedaan hoor 🙂

 3. Wat mooi dat het gelukt is met zo’n boekje met stickers!
  Tis toch wel fijn als ze zindelijk zijn hoor…scheelt een hoop gedoe.
  Hier ging het eigenlijk vanzelf…ik kocht gewoon geen luiers meer…toen een weekje aanmodderen in huis en toen was het klaar. ‘s Nachts heeft wat langer geduurd helaas…Fréderique was daar het vlotste mee. 🙂

  Fijne zondag hoor

 4. Wat stickers wel niet kunnen doen. Eigenlijk heel simpel, maar je moet er wel opkomen 🙂 wat fijn voor jullie én voor hem (hoeft niet meer in een natte luier rond te lopen) dat hij zindelijk is. Gefeliciteerd!

 5. Yess wat lekker dat je ventje zindelijk is. Scheelt weer een hoop gedoe met al die luiers. Leuke foto’s heb je ook weer geplaatst.

  Groetjes,
  Claudia

 6. Wat goed van Kyan zeg! Super stoer! Zo lekker als ze zindelijk zijn hoewel ik dat “schonen” ook nooit erg heb gevonden.

  Kan hij dat ook even aan Sven leren? En dan vooral dat poepie doen? Sven weigert gewoon op het potje of de wc te poepen. Hij moet en zal een luier om doen. We zelfs al een periode gehad dat hij niet meer wilde poepen, tja dan toch maar een luier om.

 7. Wat leuk om te lezen!.. fijn dat hij dan nu zindelijk is. Is wel zo fijn voordat hij naar de basisschool gaat natuurlijk 🙂

 8. He wat goed! Fijn gevoel he? Ik heb er bij Levi ook nog wel eens een hard hoofd in gehad hoor. Die is nu pas 3 maanden zindelijk (alleen overdag) en hij wordt woensdag 4. Hij zegt zelf vanaf dan ook ‘s nachts zonder luier te willen. Ben benieuwd…

 9. Helemaal geweldig en dat het dan toch zo opeens is gegaan en wat scheelt dat in luiers hé. Wat zal hij trots zijn en jullie op hem!

 10. Hey goed zeg van Kyan! Marijn was ook goed zindelijk maar heeft even een dipje. Heeft nu regelmatig een poepie in zn broekie dus ook het boekje maar besteld en hopen dat het beter gaat….
  Groetjes!

 11. Hoi Marloes,

  Heerlijk hé, als ze eindelijk zindelijk zijn. Hier zijn we ‘r ook druk doende mee. Jonne doet ‘t zonder stickers en ‘t potje laat ie ook links liggen. Jah, wel, als ie buiten in ‘t zwembadje zit, dan wil hij wél op ‘t potje. Wel zo handig, dan hoeft ie tenminste niet zijknat door ‘t huis te lopen 😉

  Maarreh, ik zocht ‘n mailadres van je want ik heb ff ‘n héél erg “offtopic” vraagje aan je. Helaas kon ik die niet vinden dus ik hoop niet dat je ‘t erg vind, dat ik de vraag hier ff stel: Ik zie dat jij de tekst om je foto’s heen kan laten lopen. Kan je mij vertellen hoe je dat doet? Ik werk ook met wordpress maar ik krijg ‘t volgens de officiële wegen niet voor elkaar. Hope u can/will help me out here. Aangezien jullie ‘n bedrijfje hebben in IT/internet e.d. hoop ik dan stiekem dat jij nog meer foefjes weet enzo 😉

  Groetjes, Cat

 12. Ik heb je gisteren lIVE gezien, hahahaha. Ik zat bij Y mucho mas te eten en ik herkende je aan je roze sjaal. Heb je maar niet gestoord, vond het ook een beetje raar, net of ik een BN-er zag hahahaha!
  Hoop dat het eten lekker was en de volgende keer zal ik zwaaien!

Comments are closed.